A fájdalom a WHO általános meghatározása szerint egy kellemetlen szenzoros és emocionális tapasztalat, amely tényleges vagy potenciális szöveti sérüléshez társul, vagy ahhoz hasonlít, illetve ezen sérülés mértékével leírható (1). Az onkológiai fájdalmaktól szenvedő beteg azonban sokszor más betegeknél is erősebben tapasztalja, mennyire szubjektív jellegű is ez az érzet és mennyire erős mentális-pszichés distresszel járhat. Azonban bármennyire is nehéz meghatározni, leírni vagy mérni a daganatos betegségek kapcsán kialakuló fájdalmakat, lehetőségünk és kötelességünk is csillapítani azokat.
A migrén az egyik leggyakoribb korlátozottságot okozó betegség a világon.1
Kimutatták, hogy a migrénes roham során megnövekedik a CGRP plazmaszintje, és CGRP külsőleges beadása tipikus migrénes rohamot váltott ki a migrénes kórelőzménnyel rendelkezőknél. 2
Számos változás zajlik az ágazatban, amelyek az egészségügyi szolgáltatások minőségének javítását célozzák, ebben vállal kohéziós szerepet az Országos Kórházi Főigazgatóság.
Több mint ötmilliárd eurónyi forrás hívható le egészségügyi fejlesztésekre és programokra – derült ki egy Ujhelyi István által összehívott szakmai kerekasztal-beszélgetésen.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?